Ρήγα Φεραίου 43 Πάτρα, & Ρήγα Φεραίου 150 Αίγιο, Ελλάδα
2610243075 - 6937308045, 6986996500
Συντήρηση Ακουστικών

Συντήρηση Ακουστικών Βαρηκοΐας

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αγορά ενός ακουστικού βοηθήματος είναι μια επένδυση. Επένδυση για την υγεία μας.

Όπως σε κάθε αγορά ή επένδυση, έτσι και στην αγορά των ακουστικών βοηθημάτων, ο κατασκευαστής ή ο ακοοπροθετιστής σας συνιστά τη σωστή φροντίδα και τη σωστή συντήρηση του ακουστικού. Υπάρχουν πολλά άλλα προληπτικά μέτρα που ο ασθενής ή ο χρήστης μπορεί να παίρνει τακτικά για να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο ότι τα ακουστικά βοηθήματα λειτουργούν σωστά και η απόδοσή τους είναι η αναμενόμενη.

 

Κερί στο αφτίΝερόΒλάβες
Η πιο κοινή αιτία που ένας ασθενής χρειάζεται να φέρει το ακουστικό του στο τεχνικό τμήμα μας για επισκευή, είναι το κερί στο αφτί ή η λεγόμενη κυψελίδα.

Ένα ποσοστό 60 % των περιπτώσεων των επισκευών προκαλούνται από την κυψελίδα ή από ξένα αντικείμενα που έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό του ακουστικού βοηθήματος. Η κυψελίδα συχνά περιγράφεται ως ο χειρότερος εχθρός ενός ακουστικού βοηθήματος.

Ο ακουστικός πόρος δεν περιέχει μόνο την κυψελίδα, που είναι φυσιολογικό να υπάρχει σε έναν οργανισμό, περιέχει επίσης και υγρασία η οποία μπορεί να εισχωρήσει βαθιά μέσα στο ακουστικό βοήθημα, καταστρέφοντας έτσι τα κύρια μηχανικά μέρη ή τα εξαρτήματα του . Ο καθημερινός καθαρισμός του ακουστικού βοηθήματος επιβάλλεται στο σπίτι. Για να αποφευχθεί το φράξιμο των κυριών μηχανικών ή εξαρτημάτων του ακουστικού από το κερί, όπως το μεγάφωνο ή το μικρόφωνο, είναι σημαντικό για τον ασθενή να σκουπίζει το ακουστικό βοήθημα κάθε πρωί με ένα μαντηλάκι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαντηλάκια αν περιέχουν αλόη ή λοσιόν.

Ενώ συνηθίζεται ο καθαρισμός των ακουστικών βοηθημάτων να γίνεται το βράδυ μετά από την χρήση μιας ολόκληρης ημέρας, το καλύτερο είναι να τα σκουπίζετε με ένα μαντηλάκι το πρωί, όταν το κερί έχει στεγνώσει και μπορεί να αφαιρεθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε να μην εισχωρήσουν τα υπολείμματα από το κερί που βγάλατε στα μηχανικά μέρη ‘η στα εξαρτήματα του ακουστικού. Θα σας βοηθήσει πολύ η χρήση του εργαλείου καθαρισμού, το οποίο έχετε προμηθευτεί από τα κέντρα μας μαζί με τα ακουστικά βοηθήματα σας.
Κάθε έκθεση στο νερό, την υγρασία, τη συμπύκνωση ή την εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε ένα ακουστικό βοήθημα. Σήμερα, πολλά βοηθήματα ακοής έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο νερό και τη λιπαρότητα.

Δυστυχώς, λόγω της φύσης του σχεδιασμού των ακουστικών βοηθημάτων σήμερα, είναι δύσκολο να προστατευτούν τα βοηθήματα ακοής, ιδίως τα ενδοκαναλικά ακουστικά βοηθήματα από τους κινδύνους λιπαρότητας και υγρασίας. Η τυχαία βύθιση στην στην μπανιέρα ή την πισίνα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην λειτουργία του ακουστικού βοηθηματος. Πρέπει να παρθούν σωστά προληπτικά μέτρα ώστε αυτό να μη συμβεί.

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη κάποιας τυχόν βλάβης από την υγρασία είναι να αποφευχθεί η τυχαία έκθεση σε νερό. Οι χρήστες των ακουστικών βοηθημάτων θα πρέπει να προσπαθήσουν να τηρήσουν μια ρουτίνα όταν πρόκειται για τον καθημερινό καθαρισμό των ακουστικών βοηθημάτων.

Εάν ο χρήστης έχει τη συνήθεια να κάνει μπάνιο το πρωί, θα πρέπει να αποθηκεύει τα ακουστικά στο κουτί τους, ( επιβάλλεται το κουτί των ακουστικων να μην μένει μέσα στην τουαλέτα) πριν την καθημερινή φροντίδα καθαριότητας.

Για τους χρήστες που εφαρμόζουν ακουστικά βαρηκοΐας με εκμαγείο, η υγρασία μπορεί να εισβάλει μέσα στον σωλήνα μετάδοσης του ήχου. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσετε το εκμαγείο από το ακουστικό βοήθημα και με ένα φυσητήρα (εικόνα) ,να φυσήξετε στο σωλήνα για να διώξετε τυχόν υγρασία από το εσωτερικό του σωλήνα.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, η μπαταριοθήκη του ακουστικού βοηθήματος πρέπει να παραμένει ανοιχτή για να επιτρέπει στο ακουστικό να αερίζεται .Η διαδικασία αυτή συμβάλει και στην μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας του ακουστικού βοηθήματος με την ίδια μπαταρία.

Το ιδανικό θα ήταν τα ακουστικά να αποθηκεύονται σε δοχείο αφύγρανσης. Τα δοχεία αυτά είναι μια ιδανική και οικονομική προσιτή λύση καθώς προστατεύουν τα ακουστικά βοηθήματα από την υγρασία, και επιπλέον αποτελούν έναν ασφαλή αποθηκευτικό χώρο. Διάφορες συσκευές είναι διαθέσιμες και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ακοοπροθετιστή σας για περεταίρω πληροφορίες.

Σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης σε υγρασία ή νερό, πρέπει να τοποθετήσετε τα ακουστικά βοηθήματα σε μια τέτοια συσκευή και να επικοινωνήσετε με τον ακοοπροθετιστή σας.
Για να αποφύγετε τις βλάβες στα ακουστικά βοηθήματα , πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε μέρος ασφαλές, μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδια καθώς τα κατοικίδια έχουν την τάση να έλκονται από αντικείμενα που έχουν την ανθρωπινή μυρωδιά.

Όταν θα προκύψει κάποια βλάβη, ο χρήστης των ακουστικών βοηθημάτων , πρέπει να συλλέξει όλα τα τυχόν σπασμένα κομμάτια από το ακουστικό βοήθημα που υπέστη βλάβη και να προγραμματίσει μια συνάντηση σε κάποια από τα κέντρα μας το συντομότερο. Τα ακουστικά βοηθήματα δεν πρέπει να εφαρμοστούν εάν έχουν υποστεί κάποια βλάβη στο κέλυφος ή στα εκμαγεία καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή μόλυνση του ακουστικού πόρου.

Οι βλάβες των ακουστικών βοηθημάτων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί έχουν επιπτώσεις στην εφαρμογή και τη λειτουργία τους

Αυτές είναι κάποιες απλές συμβουλές οι οποίες που με την βοήθεια απλών εργαλείων θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε τα ακουστικά βοηθήματα σε άριστη λειτουργική κατάσταση.